Tuesday, May 19, 2009

: : Gelapnye rasa : :

yg boleh aku bg tahu both of my ear skang nih dah tak bape dengar, i mean bukan deaf tros tau.

cuma kalo aku sndiri brcakp,aku akan rasa aku tgh cakap dalam sebuah gua, dan kalo korg plak tgh cakap ngan aku, aku rasa yg korg begitu jauh giler ngan aku.

sedih sangat biler pk dalam-dalam. mana taknye. mcm-mcm aku pk dlam pale otak nih.

aku mcm nih ke sampai biler-biler?

mesti babat malu kalo berbual ramai-ramai ngan kawan2 dier kan??..tp aku plak tak bape dengar. tringat masa smalam,aku tgh tengok tv kt ruang tamu, dier mandi. aku kemain syok layan tv, x sedar lgsong rupanye aku bukak tv tuh volume kuat giler. yg babat terjerit2 panggil aku kt bilik air.

"honey, honey, pelankan TV............pelankan TV..............................." terjerit-jerit dier dr bilik air.

dier cakap aku bukak kuat sampai dier kt dalam jamban bleh dengo seketul-ketul sore kt tv tuh. hahahaha.

tapi, apa yg penting, aku dah dapat rasa,cemana perasaan org yg betul-betul tiada pendengaran, aku yg separuh tak dengar nih pon dah rasa cam kosong jek idup. cam useless pon ada. rasa serba x lengkap. memang x selesa. so, camna yg aku rasa nih, cam tuh lah depa rasa kan. sedih.

aku harap sangat ubat dan rawatan yg tgh aku jalan nih akan menyembuhkan aku sepenuhnye, duit mmg dah beribu habis sbb kan aku.

arghh,doktor cakap nih akar kanser. kalo membiak tak bleh pregnant----->bab nih aku pura-pura tak risau,padahal makan dalam sangat-sangat kt hati aku

ada kawan opis bilang, ada sorg hamba allah nih penah kene mcm aku, sampai effect kt otak. masuk kt spital lama giler, biler kuar tros telinga x dengar.

aku sedih giler biler pk benda nih smua. mlm td masa gelap2 baring,aku ajak babat borak pasal benda nih. aku cakap,aku takut mati.

ya,allah sampai tahap ni aku dah pk. mana taknye,mostly org yg aku tanye base on dorg punye experienced, smua ckp bahaya, sbb mmg akan effect kt otak kalo dah teruk.

dier genggam tangan aku kuat2. aku nangis. tapi konpem dier tak nampak sebab dah gelap. dier cakap jgn pk-pk lg mende nih, pk nak sembuh dan troskan makan ubat. aku angguk seolah-olah lega walhal aku rasa mcm ntahlah. susah nak cakap.

yg aku trharu, dier smpat cakap mlm td, yg aku nih tetap aku, tiada insan lain dpt tandingi aku,dier cakap makan,pakai,umah smua aku uruskan utk dier,dier cakap mustahil bg org yg bekerja dpt buat smua nih. dgn aku berulang 4 jam satu hari pegi dan balik keje, sampai2 umah kul 8 malam je aku tros ke dapur masak. dier cakap dier sedih giler.

ntahlah, smalam 1st day aku naik keje stelah sminggu cuti, balik2 umah aku tros msak. masak sesimple yg bleh, janji babat dpt makan dan x lapar. itu janji aku dlm diri, aku cuba utk mnjadi isteri yg jalankan sepenuh tgjawab smntara umur aku panjang.


ikan mayung masak lemak, ikan sepat goreng dan sayur campur, masa masak nih babat tido. kepenatan balik keje. siap masak je aku troskan kejutkan dier. kesian. lmbt makan. dier bangun tros cium dahi dan pipi aku. aku senyum dalam hati.

dier mengeluh ckp kesian tgk aku balik2 tros masak tak berehat lgsong. ntahlah. degil kan aku. dah sakit2 pon nak jugak buat mende2 nih. x pe, smentara ada lg kt dunia, esok lusa kalo aku dah tader, dah x dpt masak lg utk dier kan. selagi mampu dan larat, insyaAllah aku cuba yg trbaik utk dia.

7 comments:

HoneyWiah said...

sedih ah babe...x besh ah dengar kawan2 sakit, fobia aku...ko mesti kuat k..sekarang kan dah moden byk bda yang leh cure...dun worry k... hope ko akan sihat seperti selalu..apa yang aku nak ko buat..ketepikan apa2 pandangan orang tentang penyakit tu, ko tawakal jer..bout rezeki ada @ x anak tu..aku rasa babat mesti faham, yang pasti ko mesti sihat dulu baru leh fikir benda2 yang lain k..Hope babat akan jaga ko..aku caya kat dia...love u always my fren..take care & makan ubat selalu k.

NAZRI AHMAD said...

aduss sedih aku baca entry kali ni..selagi kita ada kudrat, selagi tu jgn berhenti berikhtiar utk sembuhkn penyakit kita..igt tu, anyway, mai blog aku..amik award

http://niblogka.blogspot.com

MIK'YAL said...

hurm...im touched :-(

fieda..be strong ya..insyaallah ,smua akan OK . i rily admire ur strength..maseh boleh mampu jg ur hubby despite u sakit & letih ulang alik dr tmpt keja.i hrp boleh contohi fieda..takecare ok.

ps : check ur mail..i bg link tudung.

p/s/s : Indah kimslm..dia ajak mai penang niiiii..

yathroxy said...

pidah...sedey bca cter ko nih..
insyaalah setiap penyakit ada pengubatnyeee..ko kena bnyk sabar..semua nih dugaan idup..ape yg jd kite kena tabah..semoga allah berikan ko kekuatan utk tempoh cabaran nih....sbg kawn kite akan beri skongan kat ko...untg ko sbb babat pon memahami situasi ko..insyallah ko akn smbuh..

artfieda said...

wiah,

errm..aku pon hrp dier x buhsan jaga aku..dugaan tuk aku,jugak utk dier..thanks wiah.

mamak,

aku dh mlawat blog baru hang..nnt aku amik award tuh..makasih naaaaa..insyaAllah,doakan aku sembuh ok

Tasya,

thanks tasya for ur great support..much appreciated dear!! ok nnt i check mail,ohhh ciumkan pipi INDAH utk sayekk..geraaaamm gilerr...tomeiiiiiiiiii

yath bibir seksi ke,

thanks yek..doakan aku yek..aku penat benonye tanggung benda2 nih..tp life must go on,right? :)

eija said...

sabar lah pidah..insyaallah ko akang cepat sembuh mcm biasa..
sekarang nie dh banyak benda moden dlm perubatan..
cuma ko tabah dan kuat kan semangat ko tu..
aku akan doakan ko dalam kesejahteraan..selalu

mimi momo kodomo lion said...

semoga tabah menghadapi dugaannye..aku sentiasa doakan smoga ko cpt2 smbuh....x mao sdih2.....