Thursday, March 13, 2008

: : DSLR D40 / D80 arghhh : :







Warghh...tensennyee..biler lah aku nak beli DSLR D40 nih...bulan lepas aku p Jusco..dah nak bayaq dahh..murah jekk D40 DSLR Nikon dalam RM2k jekk..siap ada free kos kelas fotography ...ikutkan kos tuh kene bayaq rm800 tapi sbb beli camera tuh so kos tuh dpt free..aku pon semangat tongong ahh nak bayaq tross..masa nak bayaq tuh tergerak hati nak call mamak tanye dier..sbb dier baru pas beli..x sure mamak punye D40 atau D80 ehh..pahtuh mamak cakap jgn beli D40 sbb lense x leh masuk dgn yg len2 punye brand..adehh..aku tr0s takd0k mood nak beli..dan balik dgn hampa...mesti cewek kedai camera yg seksi tu hangin masa aku lepas call mamak..hahaha...pastuh aku lak selamba jekk cakap ngan awek tuh yg lense D40 tuh nnt problem kalo nak masuk lense len..awek tuh beria cakap ngan aku tapenah lg ada org komplen..hehe...elehhh ko nak dapat komisyen mcm2 lah ko bilang..baguih lahh...kalo camera tuh jatoh tader apa2 lahh...sharp gilerr lahh...hehehe...warghhh.. :( tapi biler pk2 balik cam nyesal plak x amik masa tuh..duit camera pon aku dah beli barang len..

aku nak jugokk weh..nak sangatt!!..aku dah janji ngan mamak nak buek group fotography..ngan geng2 design lama...walopon kitorg penah kene halau masa kelas fotography dulu dgn cik izat..hahaha...mudah2an bulan2 depan aku dapat jugak beli DSLR nih..x kira lahh D40 atau D80...Amin.... :)

3 comments:

RienaxFaizal said...

arrghh!.. ni kamera fave aku.. aku suke gile DSLR D40/D80... serius aku target kamera ni da lama gile.. adeh bile la agaknye aku nk dpt kamera camni..

Buat masa ni aku gune kamera panasonic aku jerk.. model dier aku da lupe.. ehe.. tp utk buat praktikal amik gambo, aku gune je kamera aku tu.. sbb lense die besh.. even takleh tuka lense lain.. tp aku puas ati la ngan kamera ni.. cume ada satu part yg tak besh kamera aku tu.. time mlm die mcm hampagas... tp kalu siang.. mmg cun gile.. ko try la tgk kat flickr aku.. aku gune kamera aku utk praktikal fotografi ni..

Aku skang da drop dead ngan fotografi.. dayeemmm.. hehe

artfieda said...

apa url flickr ko..??tp spanjang yg aku kenai ko..aku tgk pic2 ko semua chun2 lah wehh!! aku ingat ko guna camera DSLR D40/D80 nih.. tp kalo kualiti ok laghik..x pe deh..bleh tahan laghik kan..bleh kumpul laghik..rare tuh camera lama-lama nih.

D40 aku rasa murah dan amat berkemampuan lah nak amik..dibanding dgn D80..x mampu eden!! masa aku tgk tuh raya china dalam RM2K D40,mana tahu skang dah sribu lebeh ke kan..iskk....aku dah kemaruk gak riena..tp tensennn tader camera.. slalu masuk2 page org yg guna dslr jek... :(

RienaxFaizal said...

Tu arr.. aku penah pjm kamera fahmi FxGame nk test la konon rasa camne kamera nikon ni..

Skali besh siot.. mmg rare la.. yg fahmi pakai tu D80.. berat satu hal tp puas ati amik gambar.

owhh lupe nk bitau link flickr ni haa: http://www.flickr.com/photos/xrienax/
yang satu lagi ni aku buat job sampingan ngan fahmi amik gambar kawin.. masa ni aku saje2 nk amik gambar kira praktikal la.. yg ni aku gune kamera aku panasonic... gambar ni semua asal dia mcm biasa je.. tp kalu da di combine ngan photoshop mmg rare la gmbr tu.. serius aku ckp..
http://www.flickr.com/photos/redeyecandy/

aku tgh plan2 buat praktikal ni nak amik gambar kawin, event2 lain la.. aku tgh cube.. hopefully ok la kot..

mcm terbaru ni aku amik gmbr aku honeymoon kat cherating.. asal gambar tu mmg biasa je.. tp aku da edit gambar tu, aku plak yg terkujat tgk gambr tu.. haha...

ni lagi satu website...
http://xrienax.multiply.com/
dalam ni ada gambar mcm2 aku amik.. include gambar adek kawin ngan ujeng kawin.. (1st guitar & 2nd Guitar LxM) try la tgk.. enjoy...
kalu ko berminat.. ko try beli kamera biasa2 mcm canon EO5 ke.. pun ok gak.. utk buat praktikal.. nnt da ok da jadi pro's baru la brani amik nikon.. hehe..